Saya memang terliur sungguh dengan sambal ikan bilis tempoyak ni. Resepi asal saya peroleh daripada makcik saya sendiri. Makan satu lauk ni je dengan nasi putih panas² dah cukup! Kalau ada ikan goreng lagi cantikkk!!!!
Mari saya kongsikan resepi sambal ikan bilis tempoyak di atas.
Bahan²nya
♠ 100 gram ikan bilis (sila pipir ikan bilis-buang taik (perut) dan kepalanya)
♠ 1/2 genggam cili padi
♠ 3 @ 4 ulas bawang merah
♠ 2 batang serai (dititik)
♠ 1 helai daun kunyit (simpulkan)
♠ Sedikit kunyit hidup (untuk naikkan warna, agar sambal kita tak macam muntah kucing
rupanya..hehe)
♠ 2 @ 3 senduk tempoyak (lagi banyak lagi bagus-agak²lah ok?)
♠ 2 papan petai (sebiji petai dibelah 3, sekali dengan kulitnya)
♠ Garam dan gula secukup rasa
♠ Air
Cara² Membuatnya
Tumbuk bawang merah, kunyit hidup dan cili padi bersama. Masukkan bahan yang telah ditumbuk tadi ke dalam periuk. Masukkan juga serai, daun kunyit, tempoyak dan ikan bilis bersama-sama. Air jangan lupa. Agak² ye..jangan terlalu sedikit dan jangan pulak terlalu banyak. Seterusnya sila jerangkan periuk tadi atas api di dapur yang sederhana besarnya. Kacau²kan ia, kemudian masukkan petai. Masak sehingga mendidih (lama sikit pun takpe). Akhir sekali, jatuhkan garam dan gula (secukup rasa).
No comments:
Post a Comment