Wallpaper Dinding Dapur Saya

Wallpaper Dinding Dapur Saya

Tuesday, 17 January 2017

Grilled Salmon

Entri ni dah lama bersawang dalam draft. Nak menulis dalam blog pun perlukan mood juga!

Jangan ketawakan aku coz ni first time aku masak dan makan ikan salmon! Nak beli ikan salmon maklum sajalah sebab harganya mahal daripada ikan² yang biasa mak ataupun aku beli. Maklumlah kami ni makan ikan kecik² je..kembung, sardin, tongkol, cencaru, kerisi, pelaling, selar... Sekarang ni ikan kecik² pun dah mahal harganya sekilo!

Yang aku beli ni tak tahulah Salmon gred apa.. gred biasa² je kot! Beli pun kat GIANT Taman Permata je...takpe lah, nak rasa je kan.. tu pun fikir dua tiga kali, NAK BELI KE TAK? NAK BELI KE TAK??? Haaa....

Try masak Salmon...seperti biasa aku google dan aku akan bega ataupun ubah sedikit resepinya.






Bahan²nya:

○ 4 keping ikan salmon
○ 4 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
○ Serbuk lada putih (aku punya siap disangai dan diblend kering)
○ Serbuk halia
○ Daun basil kering (dried basil)
○ Garam bukit
○ Beberapa hirisan lemon
○ Mentega

Cara²nya

Perap ikan dengan bawang putih, serbuk lada putih, serbuk halia, daun basil kering (agak² je lah masa taburkan tu), dan juga garam lebihkurang 30 minit ke 1 jam.

Gunakan kuali non-stick untuk bakar ikan tersebut dengan memanaskan sedikit mentega. Masak sehingga kekuningan..angkat dan perahkan dengan jus lemon..jangan banyak² pulak, masam pulak kang! kalau dalam TV tu aku tengok diaorang masak sekejap je..masih merah² lagi isinya..tak lalulah pulak!

Ok..hidangkan lah dengan sos cili atau sos untuk salmon rekaan korang.. aku tak sempat nak buat sos dia lagi.. makan macam tu je then aku buat coleslow sikit guna kubis ungu dan carrot...


(Ikan salmon ni kaya dengan Omega-3.. Kalau kita pegang ikan ni masa nak bersihkan dia, mesti terasa minyak dia melekit-lekit kat tangan).. ia juga mempunyai bau dan rasa yang tersendiri dan bukan semua orang sukakannya..)

Boleh baca Kebaikan Ikan Salmon DI SINI


No comments:

Post a Comment